Gde kupovati

ASBIS distribuira različite IT proizvode svojim partnerima širom Srbije. Kliknite OVDE za više informacija o IT radnjama u vašoj blizini.

Intel predstavlja buduću generaciju Xeon procesora sa robusnim performansama i efikasnom arhitekturom

Septembar 11, 2023

Intel, Xeon

Intel predstavlja buduću generaciju Xeon procesora sa robusnim performansama i efikasnom arhitekturom

Na ovogodišnjem Hot Chips događaju, Intel je predstavio prvi detaljan uvid u sledeću generaciju Intel® Xeon® serije, izgrađene na novoj i inovativnoj arhitekturi. Sledeća generacija Intel-ove serverske platforme će u 2024 goidini doneti izvanredne P-core performanse za kritična radna opterećenja, uključujući i AI, i inovativna E-core efikasnost za rad u Cloud-u.

Na Hot Chips događaju, Intel je kroz dve sesije otkrio tehničke specifikacije i karakteristike Xeon platforme, i svih benefita koja ona donosi u 2024. godini, zajedno sa  informacijama o svojim predstojećim Intel® Xeon® procesorima 5. generacije koji će biti lansirani kasnije ove godine. Na zasebnoj sesiji su naglašene nove mogućnosti vezano za njegove Intel Agilex® 9 Direct RF-serije FPGA.

Platforma označava važnu evoluciju za Intel Xeon uvođenjem procesora sa novom arhitekturom Efficient-core (E-core) zajedno sa svojom dobro uspostavljenom arhitekturom Performance-core (P-core). Pod kodnim imenom Sierra Forest i Granite Rapids, ovi novi proizvodi će korisnicima doneti jednostavnost i fleksibilnost, nudeći kompatibilnu hardversku arhitekturu i deljeni paket softvera za rešavanje kritičnih radnih opterećenja kao što je veštačka inteligencija. 

  • Nova Intel Xeon platforma koristi modularni sistem-na-čipovima (SoCs) za povećanu skalabilnost i fleksibilnost,što joj omogća za isporuku niza proizvoda koji zadovoljavaju rastuće potrebe obima, procesorske snage i energetske efikasnosti za AI, cloud i poslovne instalacije. Inovativna arhitektura takođe pomaže klijentima da maksimiziraju svoju investiciju nudeći dva procesora kompatibilna sa  različitim socket-ima, što omugćava lakšu manipulaciju  i mogućnost zamene u zavisnosti od radnog opterećenja.
     
  • P-core i E-core jezgra se isporučuju sa deljenom intelektualnom svojinom (IP), firmverom i paketom OS softvera.
  • Najbrži DDR i novi multiplikovani kombinovani DIMM-ovi visokog propusnog opsega (MCR).
  • Nova Intel Flat Memory omogućava kretanje podataka kojim se upravlja hardverom između DDR5 i CXL memorije, čineći ukupan kapacitet vidljivim softveru.
  • CXL 2.0 podrška za sve tipove uređaja sa kompatibilnošću unazad sa CXL 1.1.
  • Napredni I/O sa do 136 kanala PCIe 5.0/CKSL 2.0 i do šest UPI veza.
     
  • Intel Xeon procesori sa E-jezgrima (Sierra Forest) su poboljšani u cilju isporučivanja obimne računarsku snage na energetski najefikasniji način.  Xeon procesori sa E-jezgrima pružaju najbolju obim računarske snage u klasi, nudeći jasne prednosti za cloud-native i hyperscale radna opterećenja.
     
  • 2,5x bolja gustina u rack-u i 2,4k veće performanse po vatu.
  • Podrška za 1S i 2S servere, sa do 144c po CPU-u i TDP-om od samo 200V.
  • Moderan skup instrukcija sa robusnom bezbednošću, virtuelizacijom i AVX-om  sa AI ekstenzijama.
  • Osnovne karakteristike RAS memorije kao što su mašinska provera, ECC tandard za keš podatake u svim Xeon CPU-ima.
  • Intel Kseon procesori sa P-jezgrima (Granite Rapids) su optimizovani da isporuče najniže ukupne troškove vlasništva (TCO) za radna opterećenja sa osetljivo-visokim performansama e i računarska opterećenja opšte namene. Danas Xeon omogućava bolje AI performanse od bilo kog drugog CPU2, a Granite Rapids će dodatno poboljšati AI performanse. Ugrađeni akceleratori daju dodatni podsticaj ciljanim radnim opterećenjima za još veće performanse i efikasnost.
  • 2-3k bolje performanse za mešovita AI radna opterećenja.
  • Poboljšani Intel AMX sa podrškom za nove FP16 instrukcije.
  • Veći memorijski propusni opseg, broj jezgara, keš memorija za intenzivna računarska opterećenja.
  • Skalabilnost od jednog do osam socket-a.


Intel Agilex 9 Direct RF-Series FPGA sa integrisanim 64 Gsps (giga-sample u sekundi) konvertorima podataka i novim referentnim dizajnom agilnosti širokog opsega uključuju i širokopojasne i uskopojasne prijemnike u okviru istog paketa sa više čipova. Širokopojasni prijemnik obezbeđuje FPGA propusni opseg od 32 GHz bez presedana."

Odricanje od odgovornosti: Informacije sadržane u svakom saopštenju za javnost objavljenom na ovom sajtu bile su činjenično tačne na datum kada su objavljene. Iako ova saopštenja za štampu i drugi materijali ostaju na veb stranici Kompanije, Kompanija ne preuzima obavezu ažuriranja informacija kako bi odražavala kasniji razvoj događaja. Shodno tome, čitaoci saopštenja za štampu i drugih materijala ne bi trebalo da se oslanjaju na ove informacije kao aktuelne ili tačne nakon datuma njihovog izdavanja.