Ažurirana pravila o usklađenosti izvoza kompanije ASBIS Enterprises PLC

Politika ASBIS Grupe temelji se u potpunosti na pridržavanje svih zakona i propisa koji regulišu izvoz i proizvodnju, usluge, softver i tehničke podatke koje je ASBIS ugovorio sa svojim brojnim dobavljačima i proizvođačima vlastitih proizvoda, usluga, softvera i tehničkih podataka te svaki zaposleni mora biti u skladu sa ovom politikom. Prodajni tim, servis, magacioneri, računovodstvo i ostalo osoblje koje može biti uključeno u izvoz, redovno će biti upoznato i informisano:

kako bi se poštovali svi propisi. Posebna pažnja će se posvetiti pri deljenju tehničkih informacija stranim državljanima, bilo u inostranstvu ili ne, u elektronskom prenosu podataka / softvera i u slučaju ručnog izvoza. Ni pod kojim okolnostima zaposleni ASBIS-a neće prodavati niti isporučiti bilo koji proizvod suprotno važećem zakonu o izvozu niti će biti zloupotrebljen za ličnu korist. Bilo koja vrsta prodaje i isporuke neće biti ostvarena prema bilo kojem pojedincu i / ili kompaniji koja se pojavljuje na popisu odbijenih subjekata u SAD i / ili u EU bazi podataka o sankcijama i / ili u svim primenjivim kontrolama i propisima izvoza i / ili kompanijama u vlasništvu ili povezanim sa pojedincima navedenih kompanija. Štaviše, niti jedna narudžbina ni isporuka ne može se izvršiti u bilo kojoj zemlji koja podleže ekonomskim ili trgovinskim sankcijama nametnutih od strane SAD-a i / ili EU, ako drugačije nije dopušteno primenjivim zakonom. Nepoštovanje ovih propisa može rezultirati nametanjem krivičnih kaznenih i / ili prekršajnih prijava, uključujući nametanje visokih kazni kompaniji ASBIS.

Nadalje, važeći propisi su stavili naglasak na krajnjeg korisnika i / ili izvozni artikli krajnjeg korisnika (vidi Sjedinjene Američke Države 15 CFR 744.1 Opšta zabrana 4). Zbog toga ASBIS treba biti oprezan u radu s kupcima i transakcijama. Stoga, važnije nego ikad je „poznavanje svog potrošača“ kako bi ASBIS mogao zadovoljiti i implementirati standard u poslovanju.

Konkretno, ne može se izvršiti nijedna transakcija koja se odnosi na pojedince, kompanije i zemlje koje su uključene u širenje nuklearnih i hemijsko - biološki povezanih procesa i / ili oružja bez dozvole od Ministarstva trgovine SAD-a i / ili nadležnog tela EU-a.

Generalni direktori i direktori prodaje ASBIS grupe su zajednički odgovorni za formalno usvajanje politike u svojim entitetima, njegovo sprovođenje i usklađenost. Ovo pravilo mora biti upućeno svakom zaposlenom koji ima vezu s izvozom (PLM, PLSM, prodaja, servis, logistika, računovodstvo, itd) i stavljen na raspolaganje svakom zaposlenom kompanije tako što će biti istaknuto na oglasnoj ploči, uključujući i priručnik za osoblje ili na drugi način po vlastitom nahođenju GM-a.

Osoblje se mora redovno obučavati o opsegu i primeni usklađenosti s kontrolom izvoza.

Kršenje ili eventualno nepridržavanje bilo kojeg zakona i propisa o izvozu koji svaki zaposleni ASBIS-a poznaje, odmah se prijavljuje Upravnom odboru ASBISC Enterprises PLC.