Gde kupovati

ASBIS distribuira različite IT proizvode svojim partnerima širom Srbije. Kliknite OVDE za više informacija o IT radnjama u vašoj blizini.

Intel najavljuje lansiranje moćnih proizvoda sledeće generacije

Decembar 19, 2023

Intel

Intel najavljuje lansiranje moćnih proizvoda sledeće generacije

Na svom lansiranju "Veštačka inteligencija svuda" u Njujorku, Intel je predstavio procesore 5. generacije Intel® Xeon® i Intel® Core™ Ultra procesore, otvarajući eru AI PC i omogućavajući obradu AI opterećenja u data centrima, oblaku i Edge-u

“Inovacije u veštačkoj inteligenciji su spremne da podignu uticaj digitalne ekonomije na čak jednu trećinu globalnog bruto domaćeg proizvoda”, izjavio je izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger. “Intel razvija tehnologije i rešenja koja omogućavaju korisnicima da bez problema integrišu i efikasno pokreću veštačku inteligenciju u svim svojim aplikacijama — u oblaku i, sve više, lokalno na računaru i Edge-u, gde se podaci generišu i koriste.”

Intel Core Ultra pokreće AI PC i nove aplikacije

Intel Core Ultra predstavlja najveći arhitektonski pomak kompanije u poslednjih 40 godina i lansira generaciju AI PC inovacija sa inovacijama na svim frontovima: CPU računarstvo, grafika, snaga, trajanje baterije i duboke nove AI funkcionalnosti. AI PC predstavlja najveću transformaciju PC iskustva u poslednjih 20 godina, od kako su se laptopovi Intel® Centrino® oslobodili vezanosti i omogućili povezivanje putem Wi-Fi mreže sa bilo kog mesta. Intel Core Ultra sadrži prvi AI akcelerator na čipu za klijente kompanije Intel — neuronski procesorski uređaj, ili NPU — koji omogućava novi nivo efikasnog ubrzanja veštačke inteligencije sa 2,5 puta boljom energetskom efikasnošću u odnosu na prethodnu generaciju. Njegov GPU svetskog ranga i vodeći CPU takođe su sposobni za ubrzanje AI rešenja.

Novi Xeon donosi moćniju veštačku inteligenciju u data centar, oblak, mrežu i Edge

Porodica procesora Intel Xeon 5. generacije, takođe predstavljena danas, donosi značajan skok u performansama i efikasnosti: U poređenju sa prethodnom generacijom Xeon, ovi procesori pružaju prosečno 21% poboljšanje performansi za opšte računarske performanse i omogućavaju 36% veće prosečne performanse po vatu u različitim radnim opterećenjima. Korisnici koji prate tipičan petogodišnji ciklus obnove i nadogradnje čak i starijih generacija mogu smanjiti svoj TCO do 77%. Xeon je jedini glavni procesor u data centru sa ugrađenim ubrzanjem za veštačku inteligenciju, pri čemu novi Xeon 5. generacije pruža do 42% veće zaključivanje i podešavanje na modelima veličine do 20 milijardi parametara. Takođe je jedini CPU sa doslednim i stalno poboljšavajućim setom rezultata testiranja MLPerf obuke i zaključivanja.

Ubrzanje veštačke inteligencije i rešenja svuda gde su programerima potrebna

I Intel Core Ultra i Xeon 5. generacije naći će svoje mesto na mestima gde to možda ne očekujete. Zamislite restoran koji vam pomaže pri odabiru jelovnika na osnovu vašeg budžeta i dijetetskih potreba; fabrički pod koji identifikuje probleme kvaliteta i bezbednosti na izvoru; ultrazvuk koji vidi ono što ljudsko oko možda propusti; električnu mrežu koja upravlja električnom energijom sa pažljivom preciznošću.

Odricanje od odgovornosti: Informacije sadržane u svakom saopštenju za javnost objavljenom na ovom sajtu bile su činjenično tačne na datum kada su objavljene. Iako ova saopštenja za štampu i drugi materijali ostaju na veb stranici Kompanije, Kompanija ne preuzima obavezu ažuriranja informacija kako bi odražavala kasniji razvoj događaja. Shodno tome, čitaoci saopštenja za štampu i drugih materijala ne bi trebalo da se oslanjaju na ove informacije kao aktuelne ili tačne nakon datuma njihovog izdavanja.