Gde kupovati

ASBIS distribuira različite IT proizvode svojim partnerima širom Srbije. Kliknite OVDE za više informacija o IT radnjama u vašoj blizini.

ASBIS Vesti

Intel Xeon procesori 4. generacije nadmašili konkurenciju zahvaljujući unapređenim performansama

Jun 21, 2023

INTEL

Intel Xeon procesori 4. generacije nadmašili konkurenciju zahvaljujući unapređenim performansama

Lansiranjem 4. generacije Intel® Xeon® skalabilnih procesora u januaru 2023, Intel je doneo značajna unapređenja u performansama sa vodećim Intel akceleratorima u industriji, te poboljšao performanse po vatu u ključnim radnim opterećenjima, kao što su AI, analitika podataka, računarstvo visokih performansi (HPC) i drugi.

Industrija je primetila: 4. generacija Xeon procesora beleži brzi porast, globalno prihvatanje korisnika i donosi vrhunske performanse u mnogobrojnim kritičnim radnim opterećenjima.

Danas, nakon više nedelja rigoroznog i sveobuhvatnog testiranja i poređenja sa drugim najboljim konkurentskim procesorima, Intel je objavio uverljive rezultate koji daleko prevazilaze jednostavna merila u industriji.

“U trenutku lansiranja smo izjavili, a sada imamo konkretne podatke, koji dokazuju da Xeon 4. generacije predvodi industriju u pokretanju najvažnijih radnih opterećenja”, rekla je Lisa Spelman, potpredsednica i generalna direktorka Intel Xeon Products. “Dokazi utemeljeni na podacima pokazuju da je Xeon prevazišao konkurenciju ali pomažu i da se eliminišu zablude.”

U mejnstrim računarstvu, brže do uvida i pristupa podacima

Rešenja koja se na tržištu najčešće implementiraju, isporučuju se sa srednjim brojem jezgara, u segmentu u kojem su performanse po jezgru, snaga i propusnost ključni pokazatelji. Znajući to, Intel je uporedio 32-jezgarni Xeon 4. generacije s najboljim konkurentskim 32-jezgarnim procesorom.

Referentne vrednosti opšte namene kao što je SPEC CPU su važne, ali ne prikazuju kompletnu sliku o performansama za korisnike čija se radna opterećenja stalno povećavaju. Stvarnost je takva da u najvažnijim radnim opterećenjima, kao što su baze podataka, umrežavanje i skladištenje, Xeon lako pobeđuje konkurenciju, nudeći bolje procesorske performanse, veće performanse po vatu i niže ukupne ukupne troškove vlasništva (TCO). Dodatno, korisnici uočavaju važne prednosti održivosti i to kroz smanjen broja servera, potrošnje energije i emisije CO2.

Veća efikasnost veštačke inteligencije unapređuje korisničko iskustvo, doprinosi rastu prihoda

Xeon je projektovan za AI, a ulaganje u softver omogućava i optimizuje AI u svim glavnim okvirima, bibliotekama i modelima. Testiranje koje je Intel sproveo pokazuje njegovo konstantno vođstvo u procesorskim radnim opterećenjima AI-a, koristeći svoju naprednu tehnologiju hardverskog ubrzanja, Intel® Advanced Matrix Extensions (Intel® AMX).

Više jezgara nije uvek najbolje rešenje za postizanje optimalnih performansi. Intel® AMX omogućava da se Xeon 4. generacije skalira neverovatnom brzinom. Ovaj glavni Intel AI motor ugrađen je u svako Xeon jezgro, a to je nešto što konkurencija ne može da ponudi.

Vođstvo u HPC-u donosi bolje performanse za modeliranje, predviđanje i prediktivne simulacije

Prilikom testiranja specifičnih HPC radnih opterećenja, Intel je suprotstavio svoj 56-jezgarni Intel® Xeon® Max Series procesor koji sadrži Intel® AVX-512, sa konkurentskom top-bin 96-jezgarnom ponudom. Kombinujući najbolje računare sa memorijom visoke propusnosti i Intel HPC motore, Xeon Max procesori postižu 40% bolje performanse u odnosu na konkurenciju u mnogim HPC radnim opterećenjima, kao što su modeliranje zemaljskih sastava, energija i proizvodnja.

Odricanje od odgovornosti: Informacije sadržane u svakom saopštenju za javnost objavljenom na ovom sajtu bile su činjenično tačne na datum kada su objavljene. Iako ova saopštenja za štampu i drugi materijali ostaju na veb stranici Kompanije, Kompanija ne preuzima obavezu ažuriranja informacija kako bi odražavala kasniji razvoj događaja. Shodno tome, čitaoci saopštenja za štampu i drugih materijala ne bi trebalo da se oslanjaju na ove informacije kao aktuelne ili tačne nakon datuma njihovog izdavanja.