Gde kupovati

ASBIS distribuira različite IT proizvode svojim partnerima širom Srbije. Kliknite OVDE za više informacija o IT radnjama u vašoj blizini.

Intel Xeon procesori 4. generacije nadmašili konkurenciju zahvaljujući unapređenim performansama

Jun 21, 2023

INTEL

Intel Xeon procesori 4. generacije nadmašili konkurenciju zahvaljujući unapređenim performansama

Lansiranjem 4. generacije Intel® Xeon® skalabilnih procesora u januaru 2023, Intel je doneo značajna unapređenja u performansama sa vodećim Intel akceleratorima u industriji, te poboljšao performanse po vatu u ključnim radnim opterećenjima, kao što su AI, analitika podataka, računarstvo visokih performansi (HPC) i drugi.

Industrija je primetila: 4. generacija Xeon procesora beleži brzi porast, globalno prihvatanje korisnika i donosi vrhunske performanse u mnogobrojnim kritičnim radnim opterećenjima.

Danas, nakon više nedelja rigoroznog i sveobuhvatnog testiranja i poređenja sa drugim najboljim konkurentskim procesorima, Intel je objavio uverljive rezultate koji daleko prevazilaze jednostavna merila u industriji.

“U trenutku lansiranja smo izjavili, a sada imamo konkretne podatke, koji dokazuju da Xeon 4. generacije predvodi industriju u pokretanju najvažnijih radnih opterećenja”, rekla je Lisa Spelman, potpredsednica i generalna direktorka Intel Xeon Products. “Dokazi utemeljeni na podacima pokazuju da je Xeon prevazišao konkurenciju ali pomažu i da se eliminišu zablude.”

U mejnstrim računarstvu, brže do uvida i pristupa podacima

Rešenja koja se na tržištu najčešće implementiraju, isporučuju se sa srednjim brojem jezgara, u segmentu u kojem su performanse po jezgru, snaga i propusnost ključni pokazatelji. Znajući to, Intel je uporedio 32-jezgarni Xeon 4. generacije s najboljim konkurentskim 32-jezgarnim procesorom.

Referentne vrednosti opšte namene kao što je SPEC CPU su važne, ali ne prikazuju kompletnu sliku o performansama za korisnike čija se radna opterećenja stalno povećavaju. Stvarnost je takva da u najvažnijim radnim opterećenjima, kao što su baze podataka, umrežavanje i skladištenje, Xeon lako pobeđuje konkurenciju, nudeći bolje procesorske performanse, veće performanse po vatu i niže ukupne ukupne troškove vlasništva (TCO). Dodatno, korisnici uočavaju važne prednosti održivosti i to kroz smanjen broja servera, potrošnje energije i emisije CO2.

Veća efikasnost veštačke inteligencije unapređuje korisničko iskustvo, doprinosi rastu prihoda

Xeon je projektovan za AI, a ulaganje u softver omogućava i optimizuje AI u svim glavnim okvirima, bibliotekama i modelima. Testiranje koje je Intel sproveo pokazuje njegovo konstantno vođstvo u procesorskim radnim opterećenjima AI-a, koristeći svoju naprednu tehnologiju hardverskog ubrzanja, Intel® Advanced Matrix Extensions (Intel® AMX).

Više jezgara nije uvek najbolje rešenje za postizanje optimalnih performansi. Intel® AMX omogućava da se Xeon 4. generacije skalira neverovatnom brzinom. Ovaj glavni Intel AI motor ugrađen je u svako Xeon jezgro, a to je nešto što konkurencija ne može da ponudi.

Vođstvo u HPC-u donosi bolje performanse za modeliranje, predviđanje i prediktivne simulacije

Prilikom testiranja specifičnih HPC radnih opterećenja, Intel je suprotstavio svoj 56-jezgarni Intel® Xeon® Max Series procesor koji sadrži Intel® AVX-512, sa konkurentskom top-bin 96-jezgarnom ponudom. Kombinujući najbolje računare sa memorijom visoke propusnosti i Intel HPC motore, Xeon Max procesori postižu 40% bolje performanse u odnosu na konkurenciju u mnogim HPC radnim opterećenjima, kao što su modeliranje zemaljskih sastava, energija i proizvodnja.

Odricanje od odgovornosti: Informacije sadržane u svakom saopštenju za javnost objavljenom na ovom sajtu bile su činjenično tačne na datum kada su objavljene. Iako ova saopštenja za štampu i drugi materijali ostaju na veb stranici Kompanije, Kompanija ne preuzima obavezu ažuriranja informacija kako bi odražavala kasniji razvoj događaja. Shodno tome, čitaoci saopštenja za štampu i drugih materijala ne bi trebalo da se oslanjaju na ove informacije kao aktuelne ili tačne nakon datuma njihovog izdavanja.