Gde kupovati

ASBIS distribuira različite IT proizvode svojim partnerima širom Srbije. Kliknite OVDE za više informacija o IT radnjama u vašoj blizini.

ASBIS Vesti

Septembar 22, 2020
Sa ponosom vas obaveštavamo da je kompanija ASBIS Srbija potpisala ugovor o ...
Septembar 08, 2020
ASBIS proširuje saradnju sa DELL Technologies u CEE regiji
Septembar 03, 2020
Intel je lansirao 11. generaciju Intel® Core™ procesora sa Intel® Iris® Xe ...
Avgust 07, 2020
Prestigio, brend u vlasništvu internacionalne ASBISc Enterprises Plc grupacije, ...
Jul 20, 2020
UPRAVLJANJE RADOM NA DALJINU SA GPU POJAČANIM VIRTUELNIM DESKTOP OKRUŽENJEM ...
Jul 07, 2020
AMD entuzijastima nudi više izbora nego ikada ranije uz nove Ryzen™ 3000XT ...
Jun 25, 2020
Visit AMD Arena and pass trainings about AMD products and technologies
Jun 01, 2020
Bang & Olufsen, danski luksuzni audio brend, je objavio izlazak druge ...
Maj 26, 2020
G915 TKL kombinuje sofisticirani dizajn sa najmodernijim tehnologijama i ...
Maj 25, 2020
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - 25. maj 2020. godine
Pet primera upotrebe Intel® Optane™ DC trajne memorije pri radu u data centrima

Maj 13, 2019

INTEL, OPTANE, Memory

Pet primera upotrebe Intel® Optane™ DC trajne memorije pri radu u data centrima

Intel® Optane™ DC trajna memorija se smatra jednim od najinovativnijih noviteta koje se našlo na tržištu u poslednjih nekoliko godina. Ova nova revolucionarna memorijska tehnologija osigurava veliki kapacitet, performanse slične DRAM-u i postojanost podataka.

Jedna od mojih omiljenih stvari je gledanje kako programeri internaliziraju mogućnost potpuno novog, velikog i trajnog izvora podataka s performansama nalik memoriji. Prva poseta može biti zbunjujuća. Nakon mesec dana, pozvali su nas da se vratimo jer imaju ideju. Ubrzo nakon toga, naši softverski inženjeri počeli su raditi zajedno sa njima na novoj primeni Intel Optane DC trajne memorije. Zaista je inspirativno gledati inovaciju u realnom vremenu.

 

Intel Optane DC trajna memorija ima širok raspon primene, a inovatori u globalnom ekosistemu je svakog dana otkrivaju sve više. U ovom blogu želim da istaknem mali broj primera upotrebe koji prikazuju kako ovaj proizvod može imati značajan uticaj na centar podataka.

  1. In-Memory analitika uz pomoć SAP HANA

Instalacije baza podataka ubrzano rastu u ovim vremenima intenzivnih podataka. SAP je jedan od prvih Intelovih saradnika na trajnoj memoriji Optane DC, a SAP HANA jedan je od izvornih slučajeva upotrebe. Za bazu podataka u memoriji, potencijalne prednosti velike, brze i pristupačne trajne memorije su značajne. U nastavku predstavljamo dva scenarija implementacije.

 

U postojećoj implementaciji SAP HANA-e, kapacitet sistema se može povećati „čvorovima proširenja“, čija je uloga prvenstveno proširenje kapaciteta podataka za postojeće čvorove obrade. Intelova analiza otkriva da proširen čvor opremljen sa 7,5 terabajta DRAM-a i trajnom memorijom Intel Optane DC omogućava da do 25% više podataka bude dostupno u glavnom skladištu baze podataka i štedi više od 10% troškova sistema hardvera u poređenju sa konfiguracijom all-DRAM-a.1

 

U sledećem scenariju, rastuća implementacija SAP HANA-e treba da objedini više starijih, memorijski ograničenih čvorova u novi, 4-socket "scale-up node" čvor. U ovom scenariju, konfiguracija sa Intel Optane DC trajnom memorijom omogućava dvostruko više kapaciteta memorije uz 39% niži ukupni trošak sistema po terabajtu baze podataka.2 Bilo da se osvežava postojeća implementacija SAP HANA-e ili započinje nova, matematika koja preferira trajnu memoriju Intel Optane DC je prilično jasna - više podataka, niži troškovi. Ovde i Ovde možete da saznate više o tome kako su Intel i SAP sarađivali na ovim tehnologijama. I potražite dodatnu podršku za baze podataka u memoriji za Intel Optane DC trajnu memoriju od Aerospike, Gigaspaces, Microsoft, Oracle, Redis Labs i drugih. Pored ovih ušteda, trajna memorija Intel Optane DC omogućava mnogo brže ponovno pokretanje velikih analitičkih sistema, skraćujući vreme ponovnog pokretanja sa minuta na sekunde.

2. Virtualizacija servera multitenant baze podataka

Potražnja  za bazama podataka stalo raste, a virtualizacija multitenant baze podataka kao usluge ključna je za postizanje ekonomičnosti. Više primeraka VM-a po serveru i većim bazama podataka može da optereti memorijske resurse, a dodavanja još DRAM-a postaje neekonomično. Veliki kapacitet i pristupačnost Intel Optane DC trajne memorije može biti novina u povećanju VM-a i ekonomičnom skaliranju.

 

Intelovo testiranje uporedilo je dva sistema za virtualizaciju koristeći Microsoft Windows Server 2019 sa HyperV-om, uz pokrenuti OLTP standard. Jedna platforma bila je opremljena sa 768 gigabajta DDR4 DRAM-a, a druga sa 192 gigabajta DDR4 DRAm-a plus 1 terabajt Intel Optane DC trajne memorije. U ovom scenariju, sistem s trajnom memorijom Intel Optane DC podržao je do 36% više VM-a uz 30% niži trošak po VM-u.3 Veća „gustina“ VR po čvoru po znatno nižoj ceni.

  3. Prenos video sadržaja mreže za isporuku sadržaja

Mreže za isporuku sadržaja susreću se sa sličnim problemima kada je reč o skaliranju. U periodu od 2017. do 2022. godine, predviđeno je da će ukupni IP promet rasti trostruko, pri čemu više od 80% sadržaja čine video zapisi4, a veći deo toga se strimuje ili su live-cast video zapisi sa modernizovanih servera koji su blizu potrošača. Pružatelji sadržaja će morati da povećaju broj strimova po serveru, a to zahteva više memorije. Tako će kapacitet i ekonomičnost Intel Optane DC trajne memorije značajno pomoći davaocima sadržaja.

 

U poređenju, hajde da Quality of Service (QoS) smatramo jednakim standardnom cilju HTTP GET-a od 99 procenata. Platforme opremljene procesorom Intel Xeon Gold 6252 druge generacije i 1,5 terabajta memorije pružiće visokokvalitetne videozapise na ovom QoS-u. Međutim, platforma s Intel Optane DC trajnom memorijom omogućuje više od 40% niže troškove.5 Ovo brzo može da dovede do velikih ušteda kao rampe za isporuku sadržaja na ivicama.

  4. AI/ML analitika sa SAS VIYA Platformom

SAS VIYA je porodica sa više proizvoda za naprednu analitiku koja uključuje veštačku inteligenciju (AI) u memoriji i mašinsko učenje za složene podatkovne zadatke, kao što su analiza slike, jezika ili osećanja. Skaliranje SAS VIYA sa velikom količinom DRAM-a može drastično povećati troškove hardverskih platformi. U Intelovom testiranju, kada istovremeno rade 3 analitička modela, možete postići sličan protok analitike koristeći platforme opremljene sa 1,5 terabajta DRAM-a ili 1,5 terabajta Intel Optane DC trajne memorije i 192 gigabajta DRAM-a. Međutim, ova druga konfiguracija donosi taj nivo usluga mašinskog učenja sa do 43% nižim troškovima. Intel kontinuirano ulaže u povećanje performansi veštačke inteligencije (AI), smanjuje troškove i dovodi ovu moćnu tehnologiju u glavne tokove.

5: Skaliranje hiperkonvergentne infrastrukture

Koristi od Intel Optane DC trajne memorije nisu isključivo od masivnog korišćenja više terabajta. Umerena količina može da učini veliku razliku u odgovarajućem scenariju. Softverski definisana hiperkonvergentna infrastruktura postaje vrlo popularna u modernizovanim javnim i privatnim oblacima, a tehnologije Windows Server softvera, kao što je Microsoft Azure HCI, među vodećim su rešenjima. Ekonomija hiperkonvergentne infrastrukture uveliko zavisi od kompaktnosti virtuelne mašine po čvoru. U Intelovom testiranju, uporedili smo različite memorijske konfiguracije sa Microsoft Windows Storage Space Directom - jednu sa 384 gigabajta DDR4 DRAM-a i drugu sa 512 gigabajta Intel Optane DC trajne memorije i 192 gigabajta DRAM-a preko 4 čvora. Dodatni kapacitet memorije pri upotrebi Intel Opane DC trajne memorije omogućio je 35% više VM-a po čvoru. Ono što je iznenađujuće je da to radi uz 27% niži hardverski trošak po VM-u, i to nije zahtevalo ogroman, više-terabajtni trag memorije kako bi dalo rezultate.7

Samo početak

Intel Optane DC trajna memorija je široko primenjiva tehnologija sa mnoštvom raznovrsnih upotreba. Pet slučajeva upotrebe koji su ovde opisani prikazuju na koji će način revolucionarna kombinacija velikog kapaciteta, dostupnosti i postojanosti podataka promeniti centar podataka i digitalne usluge. Ovo je samo početak.

 

Za detaljniji pregled Intel Optane DC trajne memorije i načine na koje može biti od koristi vama i vašim korisnicima, posetite stranicu: intel.com/optane 

 

Ovaj proizvod i tehnička stručnost za pravljenje rešenja na osnovu istog su dostupni preko ASBIS, kontaktirajte ASBIS stručnjake u vašoj zemlji da dobijete više informacija o Intel® Optane™ DC trajnoj memoriji.

 


*Other brands and names may be property of others.

1.See www.intel.com/2019xeonconfigs Footnote #16

2.See www.intel.com/2019xeonconfigs Footnote #17

3.See www.intel.com/2019xeonconfigs Footnote #10

4.Source: Cisco Visual Networking Index: Forecast and Trends, 2017–2022, Nov. 28, 2018, https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/white-paper-c11-741490.html

5.See www.intel.com/2019xeonconfigs Footnote #18

6.See www.intel.com/2019xeonconfigs Footnote #19

7.See www.intel.com/2019xeonconfigs Footnote #20

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.